Buhalteriams, finansininkams, vadovams, teisininkams, biurų administratoriams. JŪS PRIVALOTE ŽINOTI DAUGIAU!

Apskaita

split_long.png
Individualiosios įmonės pertvarkymas į uždarąją akcinę bendrovę 2012 04 19

Verslo apskaitos standartai teisinių įmonės pertvarkymo aspektų nereglamentuoja, todėl tik aiškinama, kaip apskaitoje registruojamos su įmonės pertvarkymu susijusios ūkinės operacijos ir kaip sudaromos pertvarkomos įmonės finansinės ataskaitos.

 

Ką pirmiausia turi daryti individualioji įmonė norėdama persitvarkyti į UAB? Individualioji įmonė finansinių ataskaitų nerengė.

 

Prieš priimdama sprendimą pertvarkyti individualiąją įmonę į uždarąją akcinę bendrovę, individualioji įmonė turi sudaryti pertvarkymo balansą.

Šiame balanse turi būti parodoma visas individualiosios įmonės turtas ir įsipareigojimai, o taip pat ir nuosavas kapitalas.

 

Nuosavo kapitalo sudėtinės dalys gali būti: savininko įnašai, rezervai ir nepaskirstytasis pelnas, tačiau įmonė gali turėti ne visus nurodytus kapitalo komponentus, bet tik kai kuriuos iš jų.

 

Individualioji įmonė, kuri rengė finansines ataskaitas persitvarko į UAB. Kokia verte - balansine ar rinkos - individualiosios įmonės turtas bus perduodamas už steigiamos UAB akcijas?

 

Pertvarkydamas individualiąją įmonę į bendrovę, savininkas nusprendžia, koks turtas bus perduodamas už bendrovės akcijas, ir pateikia šį turtą įvertinti nepriklausomam turto vertintojui. Individualiosios įmonės turtas, perduodamas už bendrovės akcijas, pertvarkymo balanse turi būti parodomas pagal turto vertinimo dienos būklę nepriklausomo turto vertintojo ataskaitoje nurodytąja verte.

 

Kur turi būti parodomi individualiosios įmonės turto perkainojimo rezultatai?

 

Iki sprendimo pertvarkyti individualiąją įmonę priėmimo ji pagal turto vertinimo dienos duomenis turi sudaryti pertvarkymo balansą. Šiame balanse ir parodomi turto perkainojimo rezultatai. Pertvarkytos įmonės turto, įsipareigojimų ir nuosavo kapitalo dydis nustatomas pagal pertvarkymo balansą.

 

Jei individualioji įmonė iki sprendimo ją pertvarkyti priėmimo nerengė finansinių ataskaitų pagal verslo apskaitos standartus, perduodamas turtas pertvarkymo balanse parodomas turto vertinimo ataskaitoje nurodyta verte, atitinkamai patikslinant savininkų įnašus.

 

Jei individualioji įmonė iki sprendimo ją pertvarkyti priėmimo finansines ataskaitas rengė pagal verslo apskaitos standartus ir turto vertinimo ataskaitoje nurodyta vertė yra didesnė arba mažesnė už balansinę vertę, pertvarkymo balanse didinama arba mažinama perduodamo turto vertė ir perkainojimo rezervas (rezultatai).

 

Iš ko formuojamas UAB, kuri pertvarkyta iš individualiosios įmonės, įstatinis kapitalas?

 

Pavyzdžiui, individualiosios įmonės pertvarkymo balanse pateiktą nuosavą kapitalą sudaro:

•savininkų įnašai - 7 000 Lt;

•nepaskirstytasis pelnas (nuostoliai) - 2 500 Lt;

•perkainojimo rezervas (rezultatai) - 1 500 Lt.

 

UAB įstatinis kapitalas formuojamas iš pertvarkymo balanse apskaičiuotų savininkų įnašų, nepaskirstytojo pelno ir perkainojimo rezervo:

7 000 Lt + 1 500 Lt + 1 500 Lt = 10 000 Lt

 

VšĮ Audito ir apskaitos tarnyba

 

Gaukite naujienas el. paštu

RSS

U Ž D U O K I T E   K L A U S I M Ą

             info@infolangas.lt

D Ė M E S I O ! ! !

D Ė M E S I O ! ! !

Savaitės sentencija

Nori išgirsti protingą atsakymą, protingai ir klausk.

J. V. Gėtė

Senesnės sentencijos

Buhalterio kalendorius

<
2024 m. gegužė
>
I
II
III
IV
V
VI
VII
29
30
1
2
Akcijos
MOKESČIŲ KALENDORIUS
NEMOKAMI seminarai
Renginiai
REIKŠMINGOS datos
 
 

split

split

Verta žinoti

Lietuvos Respublikos Seimas 2024-uosius paskelbė NATO ir Europos Sąjungos metais; Dainų šventės metais; Diplomatų Lozoraičių metais

split

NAUJI mokymai - Tapkite profesionalu su LINKEDIN

AKTUALŪS nuotoliniai mokymai IŠMANUSIS BIURAS

→  SUSIDOMĖJOTE?

split

Vardadieniai

split

Šiandien orai Lietuvoje

Orai Vilniuje Orai Kaune Orai Klaipėdoje Orai Panevėžyje Orai Alytuje Orai Marijampolėje Orai Utenoje Orai Kėdainiuose Orai Ukmergėje Orai Mažeikiuose

9,56€  8,00 €   / IŠPARDUOTA!