Buhalteriams, finansininkams, vadovams, teisininkams, biurų administratoriams. JŪS PRIVALOTE ŽINOTI DAUGIAU!

1000 naudingų patarimų

split_long.png
7. Amalas 2013 01 24

7. Amalas

 

Vaistams pjaunamos jaunos šakelės su lapais nuo vėlyvo rudens per žiemą (iki kovo–balandžio mėn.). Džiovinamos

gerai vėdinamoje patalpoje. Žaliava nemaloniai kvepia, kartokai gaiži.

 

Amalo ekstraktas vartojamas nuo onkologinių susirgimų, hipertonijos I–II stadijoje, nuo epilepsijos bei nervų ligų.

 

Mažina arterinį spaudimą, išplečia kraujagysles, stiprina širdies veiklą, sumažina centrinės nervų sistemos jautrumą.

 

Medicininė literatūra pabrėžia, kad amalas padeda nugalėti vėžį. Amalas stabdo auglių vystymąsi. Tiriant amalo preparatą vartojusius pacientus, buvo pastebėti šie požymiai:

 

• pagerėjo jų bendra savijauta,

 

• išnyko nuovargis ir depresija,

 

• atsirasdavo žymiai mažiau metastazių,

 

• ligoniai priaugdavo svorio,

 

• sulėtėjo vėžinių ląstelių dauginimasis,

 

• sumažėjo ar net visai išnyko skausmai.

 

Amalo preparatais nuosekliai gydant išoperuotos gimdos kaklelio vėžiu sirgusias moteris, gydytojams pavyko sumažinti jų mirtingumą 40 proc.

 

Vienintelis amalo preparato šalutinis poveikis – po injekcijų pacientų kūno temperatūra pakyla net 2 laipsniais.

 

Geriamieji preparatai:

 

1. 15 g žaliavos (susmulkintų lapų ir stiebų) užplikyti 200 ml karšto vandens, užvirinti, leisti ataušti, perkošti. Gerti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną 20–30 min. prieš valgį. Suaugusiems gerti po 1 šaukštą, vaikams iki 14 metų – po 1 arbatinį šaukštelį.

 

2. 1 šaukštelį gerai susmulkinto amalo (sumalto kavamale) užpilti stikline šalto vandens ir palikti per naktį (10–12 val.) Gerti po 1/3 stiklinės prieš pat valgį.

 

3. Spiritinis užpilas gaminamas iš šviežių amalo lapų ir uogų, surinktų sausio 6 dieną. Viena dalis amalo užpilama 5 dalimis 40–50 laipsnių stiprumo spirito (santykiu 1:5) ir laikoma 21 dieną. Gerti po 40–50 lašų 20 min. prieš pat valgį 3 kartus per dieną.

 

4. Įvairioms vaikų ir suaugusių kirmėlėms iš žarnyno šalinti (taip pat ir kaspinuočiams) tinka džiovintų amalo lapų ir džiovintų valerijono šaknų milteliai. Žaliava maišoma lygiomis dalimis (galima sumalti kavamale). Tris dienas iš eilės reikia daryti tokią procedūrą: ryte dar nevalgius suaugusiems praryti po 1 šaukštą, vaikams – po 1 arbatinį šaukštelį mišinio. Miltelius reikia praryti labai greitai, prieš tai uždengus nosies šnerves žibale pamirkytu vatos tamponu, kad kirmėlės neprasimuštų pro burną. Po to suaugusiems reikia išgerti 100 g medumi pasaldintų morkų sulčių, vaikams – 50 g arba tiesiog užsigerti miltelius vandeniu ir suvalgyti daug tarkuotų morkų.

 

5. Nusilpusiems senyvo amžiaus žmonėms po sunkių operacijų, varginantiems galvos skausmo, svaigimo, isterijos ir depresijos, taip pat atsiradus augliams galvos smegenyse rekomenduojama gerti šiltą nuovirą, paruoštą
iš 3 g džiovintų amalo lapų ir 200 g pieno, (geriausia – ožkos pieno). Išoriniam naudojimui:

 

1. Amalo tepalai gaminami iš žąsies, kiaulės (vidurių), ožkos, barsuko, meškos taukų. Švieži amalo lapai ir vaisiai sutrinami į lipnią masę (tyrę). Imama 1 dalis amalo tyrės ir penkios dalys taukų (santykiu 1:5) Šiuo mišiniu papildoma 3/4 molinės puodynėlės, ji uždengiama dangteliu, kraštai aplipdomi tešla, kad neprasiskverbtų garai.

 

Puodynėlė statoma į puodą su šaltu vandeniu, po dugnu padėjus tris ar keturis sluoksnius audeklo. Vanduo puode užvirinamas, tada ugnis sumažinama tiek, kad vos virtų, taip kaitinama 3 val. Taip pakartojus 5 dienas iš eilės, tepalas paruoštas.

 

2. Sergant makšties uždegimu, moterims ryte ir vakare prieš miegą reikėtų sušvirkšti tokį užpilą: sumaišyti po 1 šaukštą amalo ir kraujažolių, užpilti vieną litrą verdančio vandens ir palaikyti, kol atauš.
 

 

Pastaba. Nevalia pamiršti, kad amalas nuodingas augalas. Ilgai vartojant jo preparatus, galima net apsinuodyti. Geriant juos svarbu neperdozuoti. Gerti ne ilgiau kaip 21 dieną, po to daryti 10 dienų pertrauką.

 

Iš knygos „Dzūkijos žolelės gydo"

 

Gaukite naujienas el. paštu

RSS

U Ž D U O K I T E   K L A U S I M Ą

             info@infolangas.lt

D Ė M E S I O ! ! !

D Ė M E S I O ! ! !

Savaitės sentencija

Nori išgirsti protingą atsakymą, protingai ir klausk.

J. V. Gėtė

Senesnės sentencijos

Buhalterio kalendorius

<
2024 m. kovas
>
I
II
III
IV
V
VI
VII
26
27
28
29
Akcijos
MOKESČIŲ KALENDORIUS
NEMOKAMI seminarai
Renginiai
REIKŠMINGOS datos
 
 

split

split

Verta žinoti

Lietuvos Respublikos Seimas 2024-uosius paskelbė NATO ir Europos Sąjungos metais; Dainų šventės metais; Diplomatų Lozoraičių metais

split

NAUJI mokymai - Tapkite profesionalu su LINKEDIN

AKTUALŪS nuotoliniai mokymai IŠMANUSIS BIURAS

→  SUSIDOMĖJOTE?

split

Vardadieniai

split

Šiandien orai Lietuvoje

Orai Vilniuje Orai Kaune Orai Klaipėdoje Orai Panevėžyje Orai Alytuje Orai Marijampolėje Orai Utenoje Orai Kėdainiuose Orai Ukmergėje Orai Mažeikiuose

9,56€  8,00 €   / IŠPARDUOTA!